Huono sisäilma aiheuttaa epämääräisiä ja vaikeasta todennettavia oireita. Sanotaankin, että sisäilmaongelmat ovat henkimaailman asioita. Niiden havaitseminen ja päätös tutkinnasta on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää. Mikäli oireet eivät selity muilla syillä, kannattaa syitä sisäilmasta lähteä selvittämään. Muuten sairauskierre syvenee ja pahenee entisestään. Kerran altistunut reagoi voimakkaammin tulevaisuudessa.

Päänsärky, huimaus ja kuiva kurkku ovat kenties yleisimmät oireet.

Epäile silloin, kun oireet selvästi lisääntyvät jossakin tietyssä paikassa. Yleisimmin tietysti työpaikalla tai kodissa, missä tulee vietettyä enemmän aikaa.

Oireina on aluksi yleensä hengitysteiden ärsytystä kuten nenän tukkoisuutta, yskää sekä silmien punoitusta tai ärsytystä. Sisäilmaongelma on todennäköinen, jos kodista tai työpaikalta löydetään näkyvää hometta tai sisäilma haisee selvästi tunkkaiselle.

Lisäksi olemassa olevat sairaudet pahenevat ongelmallisessa rakennuksessa: atooppinen ihottuma ärsyyntyy, astma muuttuu äkkiä vaikeahoitoiseksi, väsyttää ja  tavallinen kausiflunssa venyy kuukausiin.

Oireiden ilmettyä esim. pidemmän aikaa, on lääkärin syytä alkaa tutkia asiaa syvällisemmin. Kerro miten oireet muuttuvat eri rakennuksissa sekä millaisissa olosuhteissa työskentelet tai asut. Homeen hajusta ja tunkkaisuudesta tulee mainita, jos sellaista on.

Mikäli muuta syytä ei selvästi löydy kannattaa alkaa selvittää voiko sisäilmaongelmat olla oireiden aiheuttaja. Sisäilmaongelmia aletaan selvittämään tilojen rakenteiden kunnollisella selvityksellä ja hengitysilman laadun tutkimuksella.  Sisäilmaongelmat voivat johtua kosteusvaurioista, radonista ja muista rakennusaineissa olevista kemiallisista yhdistelmistä jotka tuottavat hengitysilmaan haitta-aineita. Usein tutkimuksessa pitää rakenteisiin tehdä avauksia jos syyt eivät ole selkeästi esillä.

ASUA Remontit on Pirkanmaalla arvostettu sisäilmakorjausten kumppani. Autamme mielellämme kaikkia asiakkaita selvittämään sisäilmaongelmien syitä ja korjausvaihtoehtoja.

Seuraavassa jutussa kerromme tarkemmin sisäilmaongelmien ratkaisuvaihtoehdoista.