Homevaurioiden korjauksen yhteydessä ilmaan vapautuu merkittävästi mikrobeja, jotka voivat levitä ilmanvaihdon myötä. Mikrobit voivat aiheuttaa terveydellisiä haittoja, joten korjausten jälkeen on tehtävä perusteellinen homepölysiivous.

Homepölysiivouksessa on kyse erityisen huolellisesta ja tarkasta siivouksesta, joka on osa korjaustyön loppusiivousta. Siivouksen jälkeen kestää noin kaksi kuukautta, ennen kuin voidaan tehdä mittauksia, joilla arvioidaan korjauksen onnistumista. Usein havaitaan, että korjattu tila sisältää lähes yhtä paljon mikrobeja kuin ennen korjausta. Tämä voi johtua riittämättömästä korjauksesta tai puutteellisesta siivouksesta.

Tavanomainen rakennussiivous ei yksinään riitä tekemään pinnoista mikrobiologisesti puhtaita, joten tarvitaan tehostettu homepölysiivous. Siivous suoritetaan mikrosuodattimilla varustettujen pölynimureiden ja hengityssuojaimien avulla. Huonekalut ja irtotavara siirretään pois ennen korjaustöitä.

Homepölysiivouksen tärkeimmät periaatteet ovat mikrosuodattimilla varustetun pölynimurin käyttö, ”uuden rätin” periaatteen noudattaminen lian siirtymisen estämiseksi ja huonekalujen sekä irtotavaran siirtäminen pois korjattavista tiloista. Myös erilaiset pinnat, kuten katot, seinät, lattiat ja kalusteet, vaativat erityisen tarkan ja huolellisen siivouksen.

Ennen korjaustöitä tiloista poistettavat tavarat ja tekstiilit tulee puhdistaa huolellisesti ennen niiden palauttamista korjattuihin tiloihin. Homepölysiivouksen yhteydessä on suositeltavaa tehdä myös perussiivous, jossa esimerkiksi pinttyneet lika ja lattiavaha poistetaan.

Homepölysiivous on tärkeä osa homekorjauksen jälkeistä prosessia ja se auttaa varmistamaan, että korjatut tilat ovat terveellisiä ja turvallisia käyttää.

Ikkunat ja kalusteet ansaitsevat myös erityishuomion homepölysiivouksessa. Verhot tulee pestä, ikkunat ja ikkunalasit puitteineen puhdistaa huolellisesti. Kaikki kalusteet, mukaan lukien tuolit, pöydät ja kaapistot, tulee pyyhkiä tai pestä huolellisesti, ja mahdolliset tahrat poistaa. Tekstiilihuonekalut tulee imuroida perusteellisesti ja tahrat poistaa. Tarvittaessa kalusteet voidaan myös pestä painehuuhtelukoneella.

On tärkeää pitää mielessä, että homepölysiivouksen tulee olla osa kokonaisvaltaista kosteus- ja homevaurioiden korjaussuunnitelmaa. Jokainen osa prosessia, mukaan lukien itse korjaustyö, siivous ja seuranta, on tärkeä. Siivouksen tarkoituksena on minimoida altistuminen mahdollisesti haitallisille mikrobeille ja varmistaa, että tilat ovat turvallisia ja terveellisiä käyttää korjauksen jälkeen.

Siivouksen loppuvaiheessa on myös tärkeää varmistaa, että kaikki pinnat ovat kuivuneet kunnolla ennen tilojen uudelleenkäyttöönottoa, sillä kosteat pinnat voivat edesauttaa homeen kasvua.

Muista, että homepölysiivous vaatii ammattitaitoa ja erityisosaamista. Jos epäilet, että oma taitotasosi ei riitä tai sinulla ei ole oikeita välineitä, kannattaa harkita ammattilaisten palkkaamista. Heillä on oikea tietotaito ja välineet työn suorittamiseen oikein ja turvallisesti. Näin voit olla varma, että korjaustyön jälkeen tilasi on jälleen turvallinen ja miellyttävä paikka oleskella.