Olemme tehneet viime vuosina entistä enemmän töitä sisäilman ja valesokkelien parissa. Tämän vuoksi kehitimme uuden palvelun: VALESOKKELI PRO. Palvelun tarkoituksena on tarjota tilaajalle kokonaisvaltainen ja ketterä ratkaisu valesokkeliremonttiin. Palvelun etuna onkin nopeus ja se, että tutkimukset, suunnittelu ja korjaustyöt saadaan samalta toimijalta.

Mikä on valesokkeli ja mistä sen tunnistaa?

Valesokkeli on maanvarainen perustus ja niitä on rakennettu pääasiassa 1960–1980-luvulla. Valesokkelirakenteisessa taloon pääsee käytännössä sisälle ilman rappusia, sillä lattiapinta alkaa lähes maatasolta eikä sokkelin yläpuolelta. Valesokkelitalot ovat yleensä puurunkoisia ja tiiliverhoiltuja yksitasoisia rakennuksia. Katso video: Valesokkeli – Mistä sen tunnistaa ja miten se korjataan?

Valesokkelin riskirakenteet ja korjaus

Valesokkelin puurungon alaosat ovat altiita kosteudelle. Usein ongelmana onkin kosteusvaurio puuosissa, jonka myötä mikrobeja kulkeutuu huoneilmaan epätiiviiden rakenteiden kautta. Katso video: Miten ja mistä mikrobit pääsevät huoneilmaan?

Korjaustyöt aloitetaan purkamalla ulkoseinärakenne sisäpuolelta. Höyrynsulku poistetaan lukuunottamatta 20 cm kaistaletta katon rajassa. Tiiliseinästä poistetaan laastipurseet ja seinärakenne tuetaan tarvittaessa korjausalueelta. Seinän alaohjauspuu poistetaan, jonka jälkeen runko kengitetään esimerkiksi Lamox-termokengillä tai harkoilla. Tämän jälkeen asennetaan uudet eristeet ja hyörynsulku, ja ulkoseinärakenne tiivistetään. Katso video: Mitä tuotteita käytetään sisäilmakorjauksessa?

Merkkiainekoe ja laadunvalvonta

Ennen kuin valesokkelikorjaus on valmis ja seinät levytetään, tehdään vielä merkkiainekoe, jolla varmistetaan rakenteen onnistunut tiiviys. Merkkiainekokeessa havaitut ilmavuodot korjataan ja merkkiainekoe toistetaan, kunnes rakenteet todetaan tiiviiksi (tiiviysvaatimusten mukaisesti). Pintarakenteet ennallistetaan ja asennetaan kalusteet. Remontin jälkeen suositellaan mukailtua homepölysiivousta, jossa kaikki pinnat (seinät, katto, lattia) imuroidaan ja pyyhitään nihkeällä liinalla puhtaaksi. Siivous toistetaan parin päivän päästä pölyn laskeuduttua.

Valesokkeli PRO

Perinteinen valesokkelikorjaus alkaa tutkimuksilla, jossa todetaan vaurioutunut rakenne. Sen jälkeen tilataan suunnittelija, odotetaan suunnitelmaa minkä pohjalta pyydetään tarjouksia ja valitaan toimija. Mikäli purkutöiden jälkeen rakenteissa paljastuu jotain muuta kuin mitä odotettiin, suunnitelmia joudutaan todennäköisesti muuttamaan. Eli pyydetään suunnittelija tarkentamaan tai muuttamaan suunnitelmia. Tässä tapauksessa alunperin saatu tarjous ei myöskään pidä enää paikkaansa ja muutokset suunnitelmissa laskutetaan usein lisätöinä.

Valesokkeli PRO-palvelun ideana on tehdä koko urakasta ketterämpi. ASUAn oma suunnittelija tekee tutkimuksen ja korjaussuunnitelman, jonka pohjalta tilaaja saa tarjouksen valesokkelikorjauksesta. Tarjouksen voi pyytää kokonaisurakkana tai kahdessa osassa: purkutyöt ja valesokkelikorjaus. Suosittelemme jälkimmäistä vaihtoehtoa, sillä näin lopullista korjaustarjousta voidaan vielä tarkentaa sen mukaan, paljastuuko purkukatselmuksen yhteydessä rakenteista jotain, mitä suunnitelmissa ei ole huomioitu. Huolimatta siitä, kehen toimijaan päädytte valesokkeliremonttinne toteuttajaksi, suosittelemme myös ulkopuolisen, puolueettoman valvojan palkkaamista koko valesokkeliremontin ajaksi ja merkkiainekokeen teettämistä.

Hinnasto:

Valesokkelin tutkimus ja korjaussuunnitelma n. 3200 € sis. alv 24 %

Valesokkelin korjaus 700 – 1100 € / metri

Valesokkelikorjaus kestää 4–8 viikkoa riippuen remontin laajuudesta ja korjaustavasta. Remontin aikana talossa asuminen on lähes mahdotonta ja siksi kannattaa varautua sijaisasuntoon.